Paljon iloa käsitöistä

DSC_7269Käsityöt ovat mukava harrastus, joista saa ikään kuin kaupan päälle hyödyllistä käyttötavaraa: lämpimiä villasukkia, kauniita muistikirjoja, personallisia kukkamaljakoita… Mitä ikinä päätyykään omin käsin tekemään. Viihtyminen ja käyttökelpoiset tuotokset eivät kuitenkaan ole ainoat käsityöharrastuksesta saatavat hyödyt, vaan kädentaidoista on iloa yllättävän monella eri alueella!

Vapaudu stressistä

Käsitöiden parissa puuhastelu laskee verenpainetta, rauhoittaa sykettä ja lieventää stressiä. Tutun ja yksinkertaisen asian toistaminen vapauttaa mieltä ja esimerkiksi neulepuikkojen rytminen kilinä onkin monelle harrastajalle suorastaan meditatiivinen kokemus, joka auttaa palautumaan arjen haasteiden jälkeen. Prosessissa on paljon samaa, kun aivojen nollaamisessa vaikkapa Blackjack-pöydän ääressä: muutaman kierroksen pelaaminen raskaan päivän päätteeksi auttaa monia unohtamaan arkihuolet ja vapautumaan päivän aikana kasautuneesta stressistä.

Käytä aistejasi

Askartelu- ja käsityöprojektit aktivoivat aisteja. Erilaisten materiaalien tunnustelu, värien näkeminen ja visuaalisesti miellyttävien kokonaisuuksien luominen tuottavat valtavaa mielihyvää. Keskeneräisestä työstä voi saada paljon irti sen pehmeää pintaa hypistelemällä tai kaunista väritystä ihailemalla.

Haasta aivonystyräsi

Käsillä tekeminen tehostaa keskittymistä ja tekee harrastajastaan tehokkaamman oppijan. Käsityöt aktivoivat kaikkia aivojen osa-alueita ja niiden teko on haastava kognitiivinen prosessi, joka edellyttää jatkuvaa suunnittelua ja ongelmanratkaisua. Monimutkaisempien töiden parissa pähkäily saattaa parantaa myös matemaattista ajattelua sekä järjestelmällisyyttä. Voimakkaan aivoja aktivoivan vaikutuksensa ansiosta käsitöiden on todettu suojaavan muistia ja alentavan dementiariskiä merkittävästi.

Ole sosiaalinen

Vaikka käsitöiden tekeminen onkin varsin monelle vain omassa rauhassa tehtävä harrastus, on se kasvavissa määrin myös sosiaalista puuhaa. Käsityöt yhdistävät ihmisiä ja luovat yllättäviäkin sosiaalisia kontakteja esimerkiksi internetin keskustelupalstoilla ja blogeissa, joissa harrastajien on mahdollista esitellä omaa osaamistaan ja jakaa vinkkejä sekä inspiraatiota. Sosiaalinen media tukee käsityöharrastusta, mutta myös fyysinen yhdessä tekeminen ilahduttaa, parantaa itsetuntoa ja lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Arvosta perinteitä

Perinteisten kädentaitojen ylläpito ja opetteleminen sukupolvesta toiseen auttavat omien juurien ymmärtämisessä ja yhteyden säilyttämisessä menneisiin aikoihin. Käsityöt ovatkin tärkeä osa monen suomalaisen suvun ja perheen perinteitä ja niihin voi liittyä tärkeitä muistoja ja arvokasta tietoa kaukaa menneisyydestä. Esimerkiksi ryijyt ovat tärkeä osa suomalaista käsityöperinnettä, joka elää vielä tänäkin päivänä.