Neulonta – harrastus, joka kulkee mukana

Minustako neuloja?

relaxing_knittingNeulominen on paitsi rentouttava ja viihdyttävä, myös äärimmäisen hyödyllinen harrastus, johon voi paneutua melkeinpä missä vain: työpaikan kahvitauolla, luennolla, ruuhkabussissa, kokouksessa… Kukapa ei kiinnostuisi harrastuksesta, jossa juuri omaa silmää miellyttävät vaatteet ja asusteet syntyvät kuin itsestään rauhallisesti puuhastellessa – puhumattakaan siitä kuinka toivottuja lahjoja itse tehdyt villasukat tai vaikkapa kaulahuivi ovat ystävien ja sukulaisten keskuudessa. Neulomiseen pahastikaan hurahtaneelle tuskin tulee koskaan eteen tilannetta, jossa ei enää tiedä, mitä kaikilla neulomuksillaan tekisi.

Neulomisen aloittaminen

Aloitteleva harrastaja pääsee neulomisessa alkuun varsin vähällä vaivalla, mikä vaikuttanee osaltaan sen suureen suosioon käsityöharrastuksena: neulomisen aloittamiseen ei tarvita kuin puikot ja lankaa. Tyypilliset peruspuikot, joilla aloittelijan kannattaa lähteä liikkeelle, ovat metallista tai bambusta valmistetut pitkät puikot, jotka ovat pituudeltaan noin 35 cm ja joiden toisissa päissä on silmukoiden karkaamisen estävät pallukat. Tällaiset puikot sopivat parhaiten tasoneuleen neulomiseen, joka sopii hyvin ensimmäiseksi askeleeksi neulomisen harjoittelussa. Perustekniikkaa voi hyvin opetella yksinkertaisten tilkkujen parissa ja niistä voi lopuksi kasata itselleen monikäyttöisen tilkkutäkin.

Ohjeita ja vinkkejä neulomiseen löytää helposti internetistä, lankakaupoista ja vaikkapa kirjaston kirjoista. Aivan alkutekijöissään olevalle harrastajalle video saattaa olla havainnollistavin opastaja ja monenlaisia ohjeistusvideoita löytyykin netin syövereistä pilvin pimein. Kun perustekniikat ovat jotakuinkin hallussa, kannattaa kokeilla vaikkapa pipon tai säärystimien tekemistä.

Oikea puikko oikeaan tarkoitukseen

Kaiken kaikkiaan neulomiseen käytettäviä puikkoja on olemassa kolmenlaisia. Suorien puikkojen lisäksi neuloja saattaa tarvita pyöröpuikkoja ja sukkapuikkoja: pyöröpuikkoja voi käyttää sekä tasoneuleita että putkineuleita neuloessa ja sukkapuikkoja puolestaan käytetään tyypillisimmin putkineuleiden ja pienien tasoneuleiden neulomiseen. Näiden lisäksi neulomista helpottamaan voi käyttää myös niin sanottuja apupuikkoja, joille silmukoita voi siirtää hetkeksi syrjään esimerkiksi palmikkoneuletta tehdessä. Apupuikot ovat muita puikkotyyppejä lyhyempiä.

Puikon koon valintaan vaikuttavat käytettävä lanka sekä oma neulomiskäsiala. Lankakerien paketeissa kerrotaan usein suositus puikkojen koosta, mutta sitä ei välttämättä tarvitse noudattaa orjallisesti. Löyhästi neulovan kannattaa valita pienemmät puikot, jotta neulomisjäljestä tulee hieman tiukempaa, kun hyvin tiukkaan jälkeen taipuvainen taas saa neuleeseensa joustavuutta paksummilla puikoilla.