Kirjansidonta – helposti kaunista

beautiful-bookbindings-1Kirjansidonnalla tarkoitetaan kirjan kokoamista taitelluista arkeista tai yksittäisistä lehdistä sekä kirjan selän ja sen kansien valmistamista ja näiden kaikkien osasten kiinnittämistä paikalleen. Kirjojen sitominen on ikivanha käsityöläisammatti, joka nykytehtaissa hoidetaan koneellisesti.

Vaikka perinteiset kirjansitojat ovatkin teollistumisen myötä kadonneet tehtaista, tieto ja taito tämän perinteen ympärillä elää ja voi hyvin vielä tänäkin päivänä. Kirjansidonta onkin nykyään monen käsitöistä kiinnostuneen rakas harrastus. Olisiko sinusta mukava ajatus kirjoittaa muistiinpanoja tai päiväkirjaa itse tekemäsi kirjan sivuille? Entä antaa ystävälle lahjaksi omatekoinen kirja, jonka sivuilla olisi vaikkapa pieniä tarinoita ja kuvia ystävyydestänne? Mikäli mielenkiintosi heräsi, kannattaa sinun tutustua kirjansidontaan lähemmin!

Kirjojen sitomiseen on olemassa monenlaisia tekniikoita ja netistä löytyy mielin määrin niin inspiraatiota kuvien muodossa kuin prosessin jokaisen askeleen yksityiskohtaisesti selittäviä ohjeitakin.

Kirjansidonta aloitetaan tavallisesti kirjan sivujen tekemisestä. Sivuihin voi käyttää mitä tahansa haluamaansa paperia, vaikkapa tavallista valkoista tulostuspaperia tai paksumpaa värillistä paperia. Sivupaperien lisäksi itse sivujen sitomiseen tarvitaan vahvaa lankaa, noin yhden senttimetrin levyistä puuvillanauhaa sekä neula. Kansilehdiksi sopivat muiden sivujen kanssa saman kokoiset, mutta paksumpaa tai vaikkapa värikkäämpää tai kuvioidumpaa paperia olevat sivut. Ne tulevat sivupinon etu- ja takaosaan.

Kirjan kansiin tarvitaan sekä ohutta että paksua pahvia ja selkämykseen lisäksi kangasta. Kirjansidonta on oiva harrastus erilaisten kierrätysmateriaalien hyödyntämiseen: kansiin sopivaa pahvia saa esimerkiksi käytetyistä paperilehtiöistä, joiden taustapahvit sopivat erinomaisesti omatekoisen kirjan kansiksi. Kirjan kasaavaksi pahviksi taas sopii muun muassa elintarvikepakkauksissa käytettävä pahvi. Käytettävien pahvien ulkonäöllä ei ole merkitystä, sillä kannet ja selkämys saavat kauniin päällysteen kankaasta sekä kansipaperista.

Kirjan selkämykseen tuleva kangas sekä kansipaperi ovatkin kirjansidontaprosessissa kaikkein eniten ne tekijät, joiden valinnassa mielikuvitustaan ja esteettistä silmäänsä pääsee hyödyntämään oikein kunnolla. Selkäkankaaksi sopii melkeinpä mikä tahansa joustamaton kangas, joten ekologisen harrastajan kannattaa pitää silmänsä auki kirpputoreilla ja isoäidin vaatekomerossa. Kansipaperiksikin käy lähes mikä tahansa paperi, kunhan se ei ole liian ohutta. Silkkipaperi ei tarkoitukseen sovi, mutta esimerkiksi tapetti, lahjapaperi tai vaikkapa kartaston sivu ovat oikein hyviä vaihtoehtoja. Kannet voi halutessaan päällystää myös kokonaan kankaalla.