Käsityöharrastuksen aloittaminen

Jokaiselle sopiva harrastus

Hobby-Arts-Craft-02Ei mikään ihme, että erilaiset käsityöharrastukset ovat kasvattaneet suosiotaan valtavasti jo useamman vuoden ajan – onhan kyseessä valtavan monipuolinen ja parhaimmillaan myös edullinen harrastus. Käsityöharrastuksen voi aloittaa aivan kuka tahansa sukupuolesta, iästä tai aiemmasta kokemuksesta riippumatta. Vain harrastajan oma mielikuvitus asettaa luomisprosessille rajat.

Kuinka päästä alkuun?

Erilaisten käsitöiden opettelemiseen ei nykyaikana välttämättä tarvita opettajaa tai kurssia, sillä ohjeita ja mitä erilaisimpiin projekteihin keskittyviä blogeja löytyy netistä mielin määrin. Halusitpa sitten opetella virkkaamaan tai kyhätä lepakonsiivet kissallesi, yksityiskohtainen ohjeistus on aina vain muutaman klikkauksen päässä. Myös erilaisilla keskustelupalstoilla on tarjolla rutkasti vinkkejä niin uuden harrastuksen aloittajille kuin pidemmälle edenneillekin. Perinteisempää oppimistyyliä arvostavatkin löytävät taatusti oman paikkansa käsityöharrastuksen parissa – kursseja erilaisista käsitöistä on tarjolla myös vasta-alkajille ympäri Suomen, esimerkiksi kansalaisopistoissa.

Puuhaa joka budjetille

Tiukan budjetin harrastajaa ajatus käsitöihin syventymisestä saattaa epäilyttää, sillä äkkiseltään ajateltuna tuntuu helposti, että kustannukset tämän luovan harrastuksen aloittamisessa olisivat pilvissä: kankaita, lankoja, muuta sälää tai materiaaleja ja ehkäpä ompelukone? Välttämättömiä kalliit hankinnat eivät kuitenkaan käsityöharrastusta aloittaessa ole: ompelukonettakin pääsee halutessaan käyttämään kursseilla ja jopa monissa kangaskaupoissa.

Käsitöissä käytettävien materiaalien ei tarvitse olla uusia ja kierrätysnäkökulma tuokin monelle harrastajalle paitsi tervetulleita säästöjä, myös virkistävää haastetta tekemiseen. Sanomattakin selvää on, että myös ympäristö kiittää kierrätysmateriaaleja suosivaa harrastajaa.

Käsityöharrastajan aarreaitat – uutta vai käytettyä?

Vaikka mielikuvitus ja luovuus ovatkin monessa käsityöharrastuksessa avainasemassa, ei pelkällä päänsisäisellä materiaalilla kuitenkaan pääse suunnitteluvaihetta pidemmälle – oli kyseessä sitten kuvanveisto, ompelu tai joulukorttien askartelu. Käsitöihin tarvitaan totta kai myös tarvikkeita!

Ekologista tai edullista harrastusta arvostava voi aloittaa materiaalin ja inspiraation etsiskelyn vaikkapa kirpputorilta tai kierrätyskeskuksesta: esimerkiksi kankaita ja muokattaviksi sopivia vaatteita löytyy näistä paikoista mielin määrin. Kirpputorilla pyöriessä kannattaa katsella sillä silmällä myös nappeja ja muita materiaaleja sekä tarvikkeita, joissa saattaisi olla potentiaalia kierrätyskäyttöön.

Käsityöharrastusten suosion kasvun myötä myös erilaiset käsityö- ja askartelukaupat ovat lisääntyneet Suomessa. Tarjontaa löytyy niin kivijalkakaupoista kiinnostuneelle, kun nettishoppailun maailmassa viihtyvällekin.